Wednesday, 29 October 2014

Amnesia

I drove by all the places we used to hang out getting wasted
I thought about our last kiss, how it felt the way you tasted
And even though your friends tell me you're doing fine

Are you somewhere feeling lonely even though he's right beside you?
When he says those words that hurt you, do you read the ones I wrote you?

Sometimes I start to wonder, was it just a lie?
If what we had was real, how could you be fine?

'Cause I'm not fine at all

I remember the day you told me you were leaving
I remember the make-up running down your face
And the dreams you left behind you didn't need them
Like every single wish we ever made
I wish that I could wake up with amnesia
And forget about the stupid little things
Like the way it felt to fall asleep next to you
And the memories I never can escape

'Cause I'm not fine at all

The pictures that you sent me they're still living in my phone
I'll admit I like to see them, I'll admit I feel alone
And all my friends keep asking why I'm not around

It hurts to know you're happy, yeah, it hurts that you've moved on
It's hard to hear your name when I haven't seen you in so long

It's like we never happened, was it just a lie?
If what we had was real, how could you be fine?

'Cause I'm not fine at all

I remember the day you told me you were leaving
I remember the make-up running down your face
And the dreams you left behind you didn't need them
Like every single wish we ever made
I wish that I could wake up with amnesia
And forget about the stupid little things
Like the way it felt to fall asleep next to you
And the memories I never can escape

If today I woke up with you right beside me
Like all of this was just some twisted dream
I'd hold you closer than I ever did before
And you'd never slip away
And you'd never hear me say

I remember the day you told me you were leaving
I remember the make-up running down your face
And the dreams you left behind you didn't need them
Like every single wish we ever made
I wish that I could wake up with amnesia
And forget about the stupid little things
Like the way it felt to fall asleep next to you
And the memories I never can escape

'Cause I'm not fine at all
No, I'm really not fine at all
Tell me this is just a dream
'Cause I'm really not fine at all

Monday, 20 October 2014

Kursus Kahwin

Aisehman. Eh before itu, Assalamualaikum.


I dont know, aku bukan kaki blogger. Tapi tiba tiba rasa nak menulis sesuatu.  And rasa nak cerita pasal kursus kahwin yang aku attend last weekend. Penat tapi alhamdulillah berbaloi.
Aku bukan nak cerita keseronokan merasa orang yang acah acah nak kahwin ni tapi ilmu dia. Even pasal kahwin pun masih ilmu jugak kan.

First, tak usahlah aku cerita pasal keseronokan lepas kahwin. Kat sini aku nak tekankan few things not only pasal kahwin tp to be a human being pun kena ada benda ni.

first and foremost, bersyukur. Kita syukur sikit Allah beri lagi. Syukur kat sini means jangan tengok hidup orang lain lebih dari kita. Ada kaya harta takde anak. Ada kaya harta anak pandai tp hidup tak bahagia. Manusia tak sempurna. Syukur, Allah beri lebih.

Then, berhenti mengumpat. Berhenti cari salah orang. Start to cari hina sendiri. Nak nasihat boleh, tapi before nasihat, buat dulu. Sebab tu Allah uji apa kita cakap.

Menghargai. Belajarlah menghargai orang sekeliling. Ada manusia bila dah ada boyfie dah tak nampak kebaikan rakan yang selalu bantu dia. Hargai semua ya? :)

Itu jehlah kot. malas fikir dah sebab bila teringat, rindu pulak. Dahlah yang pergi semua nak kahwin dah tapi aku je.. HAHA doakan aje. Midterms pun beratur..

Kalau ada yang baca, aku cadangkan semua pergi kursus kahwin yang aku pergi ni sebab sangat best and their hospitality sangat bagus. Tempat makanan layanan semua bagus!


http://kursus-kahwin.org/


adigos. salam

Friday, 14 March 2014

Untuk awak kawan baik.

Betul kata orang,kalau sayang, lepas lepaskan.
Jangan diikat ketat didalam hati.
Bila sakit,
teramat sangat.

Hidup memang kena sayang,
tapi bukan beerti harus sentiasa di depan mata.
Letakkan sahaja dalam doa.
Moga dia sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Dan kalau terasa,
sentiasa memaafkan.
Lepaskan segala amarah dendam,
moga hidup kita tenteram.

Kata senior,
Sebelum tidur, maafkanlah mereka yg berbuat silap terhadap kita, moga tidur kita di bawah naunganNya yg Maha Pengasih (:

Thursday, 6 March 2014

I wont give up

I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use
The tools and gifts we got, yeah, we got a lot at stake
And in the end, you're still my friend at least we did intend
For us to work we didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not, and who I am

Tuesday, 4 March 2014

Hidup.

Hidup. Life. 

                   Kalau eja, senang gila habaq mai. Tapi nak lalui dia, sakit, perit, suka, duka semua ada.
Harini takkan sama macam semalam. Dan esok, mungkin ada mungkin tiada. Dan semalam,hanya memori dalam mimpi.
Kalau kita tak belajar hargai apa kita ada sekarang, apa kemungkinan esok kita masih ada. Masih Allah benarkan kita kah untuk merasai nikmat yang kita jarang atau tak syukuri atau kita lupa nak menghargai?


"fabiayyi ala i rabbikuma tukadziban" Maka ni’mat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan.


Harini aku belajar erti menghargai. Sudah terlalu banyak nikmat Tuhan yang aku dustakan. Sudah banyak manusia, yang Allah hantar aku biarkan mereka disakiti begitu sahaja. Harini, aku belajar untuk menghargai. Harini aku tahu berapa sakitnya kalau hidup tidak ada yang menghargai. 

Macam mana kita nak sedar? Dengan syukur. Dengan rasa kebesaran Tuhan Yang Maha Esa. Yang Maha Ampun Maha Pemurah ini. Ya Tuhan. 

Terlalu banyak benda dalam hidup, kita sia siakan. Kesenangan kesempitan kecantikan kasih sayang itu semua nikmat, tapi itu juga satu ujian, untuk kita kenal Tuhan kala senang dan susah.
Allah Maha Kaya. Ingat.
Sentiasa, bersangka baik.
Allah itu tak kejam. Tapi Dia Maha Kuasa.







Friday, 28 February 2014

Hati yang lapar

sekeping hati yang kosong juga lapar.
minta diisi.
meronta ronta.
seperti anak kecil kehausan.
seperti itu juga jiwaku .

iman.
tidak dapat dijual beli
harus mencari,
dalam segenap dimensi.
demi meraih
redha Ilahi.

Friday, 7 February 2014

Fynn Jamal : Biar

#deep. itu je aku mampu cakap for this song.


"biar"
mata tua yang memandang aku itu--
bundar
pudar

dia tak mahu bilang apa yang mencengkam jiwa usangnya
“biar”
katanya, “biar”.

wahai ayahanda
berhentilah walau sebentar
dan renungkan mataku yang melaut
khabarkan yang jujur dan ujar
apa menyerabut?

wahai ayahanda
bercukuplah menggagah tulang rapuhmu
akukan lemahmu
perikan penatmu
kisahkan jerihmu
aku mahu tahu

mata tua yang bagai ada sakti dewa-dewi itu--
harum
senyum

dipukaukan aku nan terus terpana dan terlupakan
“biar”
katanya lagi, “biar”

wahai ayahanda
bisikkanlah walau sekali
izinkan aku menumpangkan bahu
berikan aku seperca dari beban kamu

wahai ayahanda
lihatkanlah aku
berlari kini
melompat tinggi
setiapnya kerna kau tak pernah pergi

ah, apa masih ingat lagi
aku suka lari-lari?
kau bagaikan tak peduli
ku biar kau patah hati

ah, apa masih tidak lupa
tengking jerit sama-sama?
makan tak mahu semeja
sahabat lebih berharga

ah, apa mampu kau sudikan
ampun maaf ku sujudkan?
bisa tidak kau teruskan
ku sesat kau tunjuk jalan?

ah, apa layak aku bagi?
tak terbalas sampai mati
kau sungguh yang paling tinggi
istanamu syurga nanti

Thursday, 9 January 2014

I love the way I lied.

orang kata,
Allah ciptakan perempuan itu lembut sebenarnya.

Tapi aku, Allah ciptakan seolah kuat di mata manusia.
acap kali manusia berkata tentang aku,
itu satu benda yang aku boleh kata,
AKU LAIN DARI ORANG LAIN.
Aku tak marah. Malah aku syukur.

tapi kebelakangan ni,
 Aku lemah.
Aku bukan selamanya mampu kuat.
Ada masa,
Aku perlu rasa lemah.

Dan itu apa yang aku rasa sekarang.
Aku seolah penat rasa apa yang aku rasa sekarang.
Hendak putus asa,
Takut melukakan perasaan orang.
Tapi bila fikirkan perasaan sendiri.
Lukanya makin hari makin dalam.

Aku buntu.
Aku doa,
moga Tuhan beri aku jalan.
memudahkan,
demi aku dan dia.
Aku tak mampu berpura.
Hati kata pergi,
Tapi diri tak mampu.

Jika Tuhan kata,
ini takdir aku.
Jika sampai sini jodoh kita.
maka aku redha.

Hidup tak selamanya bersama.
dan cinta tak selalunya bersatu.



Ini kisah aku.

Kadangkala, hidup ni seolah tak adil dengan diri sendiri.
Diminta itu, diberi ini.
Usaha yang mcm itu,
Hasilnya yang macam ini.

Sampai satu masa, kita seolah putus asa.
Kita seolah sudah berhenti usaha.
Kata di mulut redha, tapi sebenarnya hati kita pasrah.
Tanpa sedar, kita lupa untuk mencari, erti hikmah.

Ini cerita aku,
Cerita si gadis yang sentiasa rasa kurang dalam hidup.
Yang sebenarnya, lupa untuk syukur.
Masih diberi kesempatan bernyawa,
untuk menikmati hari esoknya.

Aku kadang kala lupa,
how much I need to learn,
to love myself.

Sejak aku sambung belajar kat Uia Gombak,
sejak diri sedar dah makin tua,
aku makin belajar macam mana nak jadi matang.
Aku bukan wanita yang baik sempurna.
Aku penuh cacat cela,
Tapi sedang cuba, pulihkan apa yang silap.


Aku bertatih menuju Tuhan Yang Esa.
Aku merangkak menjadi anak yang solehah.
Aku cuba menjadi sahabat yang baik.
Tapi aku sentiasa lupa,
untuk cuba belajar sayang diri sendiri.

Skrg baru aku sedar,
no matter what happen,
yang faham diri engkau hanya engkau sendiri,
dan tiada siapa sayang engkau,
seperti mana engkau sayang.


Aku cuba cari kasih sayang itu,
merata.
nampaknya aku temui,
dalam kasih Tuhan .